Bijeenkomst Loco voor de leeuwen - 30 maart 2016 - Alphen aan den Rijn

woensdag, 30 maart, 2016

Sinds een aantal jaren organiseert de Wethoudersvereniging samen met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters de masterclass ''Loco voor de Leeuwen". Deze masterclass is er op gericht om locoburgemeesters voor te bereiden op hun rol, aan de hand van ervaringen van een andere loco-burgemeester die over zijn of haar ervaring vertelt. 

Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle crises begint bij afwezigheid van de burgemeester. Daarbij gaat het om meer traditionele crises in de sfeer van openbare orde en veiligheid. In het verleden hebben we bijv. stilgestaan bij de ervaringen rond een vliegramp, rond een familiedrama, rond een grote asbestsituatie met evacuatie.
Steeds vaker hebben incidenten ook een lange nasleep waarbij het voor de hand ligt dat naarmate de situatie langer duurt locoburgemeesters hierin ook vaker de burgemeester zullen moeten 'aflossen' gezien de duur van het proces. Bovendien zien we dat ook binnen andere portefeuilles steeds meer risico bestaat op crises met een soortgelijke dynamiek als bij de meer traditionele crises, zeker na de recente decentralisaties.
  
Het recente kraanincident bij de plaatsing van de Julianabrug, maar ook de acute situatie en het vervolg op de grote schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in 2011 maken gemeente Alphen aan den Rijn onverhoopt ervaringsdeskundige met het opereren in crisissituaties. Dit heeft de wethouders in de rol van loco-burgemeester ervaringen opgeleverd, die met andere wethouders kunnen worden gedeeld. 

Organisatie:

Wethoudersvereniging en het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters

Locatie:

Alphen aan den Rijn

Datum:
30 maart 2016, van 16.00-20.00 uur

Kosten: 
Leden van de Wethoudersvereniging nemen gratis deel. 
Niet-leden dragen €300,- exclusief BTW bij in de kosten. 

Aanmelden
Klik hier om u in te schrijven

U bent hier

Deel deze pagina