Omgaan met de media: 'Mag ik u iets vragen?' 13 april 2016 - Zaltbommel

woensdag, 13 april, 2016

Opeens een gigantische knal! Ramen knallen uiteen, stenen vliegen in het rond, mensen schreeuwen en lopen in paniek op straat die bezaaid is met glasscherven. En daar zien ze dat het appartementencomplex  volledig is vernield, verwoest. En tot hun grote ontsteltenis zien ze dat hun eigen appartement grote schade heeft en zelfs voor een deel op instorten staat. Groot alarm voor politie, ambulance en brandweer.

In no time is de pers aanwezig, gealarmeerd door sociale media en vraagt naar de autoriteiten, de verantwoordelijken. Alleen de politie staat hen te woord maar kan vragen over gemeentelijke beleidsmaatregelen niet beantwoorden. Er wordt gevraagd naar de wethouder. Die wordt opgepiept, net als de burgemeester en de woordvoerder van de burgemeester.
Als zij na een dik half uur arriveren, staan de landelijke en regionale pers te dringen om hen te spreken. De verantwoordelijke wethouder wordt herkend door de regionale pers en men stormt op hem af met een spervuur aan vragen.

“Wist u dat er in dat appartement iemand woonde die vaker aan de bel heeft getrokken bij de GGZ maar geen gehoor kreeg voor zijn noodkreten? Is hij de verantwoordelijke? Was het vuurwerk? Was het een gasexplosie?” De wethouder kijkt naar de journalist en ziet een camera. Deze registreert feilloos zijn reactie. Hij is nog beduusd door de impact van de instorting. Hij zegt uit alle eerlijkheid dat hij dat niet weet, maar hij had het moeten weten omdat een dienstdoende ambtenaar – zo blijkt uit de reacties op Twitter – hem daar met enige regelmaat van op de hoogte heeft gesteld. “Nee, ik wist hier niets van…”, antwoordt de wethouder en zijn eerste schaduwleugen omfloerst de ether. 

Wat had de wethouder moeten zeggen? Wat had de wethouder moeten doen? Wie had hij wel en wie had hij niet te woord moeten staan? Welke strategie had hij moeten toepassen? Is hij wel eerstverantwoordelijk om de pers te woord te staan?

Dit zijn een paar vragen die je op metaniveau kunt opwerpen naar aanleiding van een mediagebeurtenis zoals hierboven omschreven. En de vervolgvragen: Had de wethouder zich hierop kunnen voorbereiden? Had hij kunnen weten hoe het qua media werkt? En op welke manier en welk moment had hij de pers te woord moeten staan?

In een interactieve training, onder leiding van Job de Haan en Wiggele Wouda, gaan wij aan de hand van een door u aangedragen casus, inzicht geven in het medialandschap en proberen u (zelf)vertrouwen te geven in het omgaan met de media. Er worden geen trucs en foefjes toegepast of aangeleerd, wel technieken om u zoveel mogelijk u zelf te laten zijn in media situaties: professioneel, zelfbewust en met overtuiging. Deze zogeheten IVO-methode (Inzicht, Vertrouwen, Overtuiging) is zeer geschikt om u als professional te trainen in de dagelijkse omgang met de media en in crisissituaties.

Organisatie: 
Wethoudersvereniging i.s.m. Wiggele Wouda en Job de Haan

Locatie:  
Zaltbommel

Datum:   
13 april, 16.30 – 20.00 uur

Kosten:      
Voor leden van de Wethoudersvereniging gratis. 
Voor niet-leden bedraagt de deelnemersbijdrage €300,- exclusief BTW.

Inschrijven:

Klik hier om u in te schrijven

U bent hier

Deel deze pagina